torsdag 9 april 2009

Påskbröd med lat utbakning



Vi bakar numera ofta bröd efter ”Brödmartins” anvisningar. Kolla på http://paindemartin.blogspot.com/. Vårt vanligaste bröd är hans förträffliga
http://paindemartin.blogspot.com/2008/11/ljust-och-gott-med-lite-lite-rg.html.

Det blir jättebra bröd, men vi orkar inte baka ut så ambitiöst som han berättar i bloggen. Delvis beror på att jag har uschliga händer, men egentligen tror jag att min lättja är rätt rationell. Det blir jättegott trots att den tjusiga, hårda skorpan, som min gom inte tål, saknas. Jag får en mjukseg som jag tycker god yta på brödet.


Så här gör jag
1 Deg efter Marins idé. Lägger den sedan i oljad jäslåda. (Min är köpt på Claes Ohlson och rymmer 7,5 l)

2. När degen jäst klart häller jag ut den på oljat bakbord. Det är inga mängder olja:

3. Sedan gäller upp-och-ner på jäslådan. Först lägger man den rätt upp-och-ner och sedan vinklar man den efter behov. Då kommer degen ta sig ut alldeles själv.


4. Sedan tar jag tag i min degskrapa, som då ska var väl inoljad och skär isär degen till fyra i bästa fall lika stora högar.


5. Sedan gäller det att ta tag i degstyckena och spänna det gamla toppskiktet runt det blivande brödet.

6. Då de ser ut ungefär så här på väg mot plåten:

7. Sedan ner på plåten och skjuts in i den då 275grader varma ugnen. Efter 10 min brukar det vara dags att dra ner ugnen till 225 grader. och att peta in termometern ställd på att pipa vid 98 grader.



8. Det blev ett bra bröd till soppan idag med, trots att det de facto bara jästes en gång!

Glad påsk!

Inga kommentarer: