Vi fick för oss att vi gärna ville höra lärkan, vilket blev ursäkt för en tur till Mörkö, där den brukar gå att lyssna till så här års över fälten vid den lilla kyrkan. Solen sken så det blev en vacker tur. På vägen ner genom Grödinge fick jag se några små killingar. Tyvärr var vägen hopplöst smal just där, så jag vågade inte stanna och fota. Sedan var det dags för min favoritbåt: färjan över Skanssundet. Den ville tjänstvilligt nog gå precis när vi kommit fram. När färjan kommit över lyckades jag fota några ejdrar. (Klicka på bilden!)
Vi åkte stora vägen upp mot Hörningsholms imponerande gamla slott och fortsatte den raka vägen över fälten. Långt bort syntes ett rejält dammoln. Åkern harvades. I spåren av molnet samlades traktens måsar och plockade mask för glatta livet.
Jag tycker att det är tjusigt också att kunna se så långt över fälten. Sedan åkte vi ner till Mörkö kyrka - och blev riktigt besvikna. Lärkan hördes inte! Det är inte för tidigt, vi hörde den ju på Uppsalaslätten för 14 dagar sedan. Nå skam den som ger sig. Vi tuffade vidare genom åkerlandskap och stannade ibland och lyssnade. Men någon lärksång blev det inte igår. Men däremot hördes annat snatter vid nästa vy, som är tagen rätt nära Gnesta. Klicka och titta noga mitt i bilden. Det är en trana mitt bland alla de högljutt snattrande gässen!
tisdag 21 april 2009
måndag 13 april 2009
Besök i blåsippslandet
Så här års brukar vi ta oss en tur till trakten öster om Uppsala. Många vägar finns kvar i de gamla sträckningarna med slätten på ena sidan och backsluttningar med lite skog, ofta ek och hassel på den andra. Där blomstrar blåsipporna.
Så här ser en lovande backe ut. Kolla runt fötterna på den blommande hasseln!
Stannar man och går närmre ser det ut så här. Det surrar också av bin och humlor. Citronfjärilar såg vi också. Det är vår! Igår var det ju också både varmt och vackert - en dag som gjorde humöret bättre.
En närbild: visst är de vackra!
Att bilen kan hjälpa oss till att få se såna här vackra syner känns fint. Med ryggen mot hasselbusken i förra bilden ser det ut så här. Slätten är åt andra hållet och lärkan hördes över fältet.
lördag 11 april 2009
Påskfönster
torsdag 9 april 2009
Påskbröd med lat utbakning
Vi bakar numera ofta bröd efter ”Brödmartins” anvisningar. Kolla på http://paindemartin.blogspot.com/. Vårt vanligaste bröd är hans förträffliga
http://paindemartin.blogspot.com/2008/11/ljust-och-gott-med-lite-lite-rg.html.
Det blir jättebra bröd, men vi orkar inte baka ut så ambitiöst som han berättar i bloggen. Delvis beror på att jag har uschliga händer, men egentligen tror jag att min lättja är rätt rationell. Det blir jättegott trots att den tjusiga, hårda skorpan, som min gom inte tål, saknas. Jag får en mjukseg som jag tycker god yta på brödet.
Så här gör jag
1 Deg efter Marins idé. Lägger den sedan i oljad jäslåda. (Min är köpt på Claes Ohlson och rymmer 7,5 l)
2. När degen jäst klart häller jag ut den på oljat bakbord. Det är inga mängder olja:
3. Sedan gäller upp-och-ner på jäslådan. Först lägger man den rätt upp-och-ner och sedan vinklar man den efter behov. Då kommer degen ta sig ut alldeles själv.
4. Sedan tar jag tag i min degskrapa, som då ska var väl inoljad och skär isär degen till fyra i bästa fall lika stora högar.
5. Sedan gäller det att ta tag i degstyckena och spänna det gamla toppskiktet runt det blivande brödet.
6. Då de ser ut ungefär så här på väg mot plåten:
7. Sedan ner på plåten och skjuts in i den då 275grader varma ugnen. Efter 10 min brukar det vara dags att dra ner ugnen till 225 grader. och att peta in termometern ställd på att pipa vid 98 grader.
8. Det blev ett bra bröd till soppan idag med, trots att det de facto bara jästes en gång!
Glad påsk!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)