
För några veckor sedan var tidningarna fulla med att svenska barn är sämre i matte än andra EU-elever. Det här hade kommit fram i en internationell undersökning. Självfallet stod det sedan en hel del om flum i skolorna och att svenska ungar måste jobba mer och få mer läxor. Jag gick vidare i min morgonläsning av tidningar på nätet. Norska tidningarna var riktigt glada över undersökningen: det gick lite bättre än förra gången. Den engelska tidningarna svartmålade skolan ordentligt: mattekunskaperna där låg under genomsnittet i de andra länderna, sämre än i Sverige. Men stora ord i tidningar gör ingen klokare. Jag surfade in själva undersökningen ”Svenska elevers matematikkunskaper i TIMSS 2007” och den var riktigt intressant.
Det fanns redovisat hur man gått igenom elevernas svar och försökt förstå hur de tänkt. Då blir det spännande och jag känner igen mig från min lärartid. I bilden ovan har jag en illustration till det forskarna hittade. Ett barn får i uppdrag att räkna 51 – 49. Barnet räknar i huvudet: 50 – 40= 10 och sedan vänder barnet på steken: 9 – 1= 8. Slutsvaret blir då att 51 – 49 = 18, vilket vi kan skriva FEL på. All uppmärksamhet gick säkert åt till att få ihop siffrorna, så att fundera över om resultatet blev rimligt fanns det inte utrymme för.
Men att barnet räknade från vänster till höger, som man gör när man läser, är värt att uppmärksamma. Det brukar inte funka så bra i subtraktion. Rimligen har inte barnet heller lärt sig hur man ställer upp en subtraktion, när man måste låna, men motivation till del kommer inte ur ordet FEL.
Nej, jag var inte mattelärare även om jag ibland haft grupper när det behövts. Men under mina 40 lärarår hjälpte jag barn med många matteläxor och var med på massor av mina kollegors mattelektionerför att ge eleverna en vuxen till att prata matte med. Om eleverna använder räkningsmetoder i fel sammanhang går det galet. De behöver oftast få prata med en vuxen för att kunna inse det.
Den här felräknaren behöver gensvar inte kritik men i det ingår att han/hon måste få hjälp att inse att svaret är galet. Först då eleven med hjälp av t ex 51 små suddgummin verkligen sett vad svaret måste bli, finns det en marknad för att lära ut en fungerande uppställning för subtraktionen. Allt detta tar tid och det klarar ingen lärare som är ensam med 30 elever. Och lata är verkligen inte eleverna, men de är oftast väldigt osäkra och ängsliga. Det bästa med såna här tillfällen är att sedan lyfter verkligen barnen. Plötsligt kan de ju.