fredag 16 oktober 2009

Hösttur över Mälarbroar



Idag regnar det ihärdigt och det verkar visst hälla på i morgon också. Jag tänkte muntra upp mig med att berätta om den rejäla biltur vi gjorde i förrgår. Då sken solen förtroendegivande och ännu en tur för att beundra höstfärgerna lockade. Vi kom på att åka över Mälaren via bron vid Kvicksund, hitta en lunch i Västerås och sedan ta oss tillbaka över nästa bro vid Hjulsta till Tosterön och Strängnäs. Just jordbrukslandskapet är extra tjusigt nu då den höstsådda grönskan kontrasterar mot åkerholmarnas lövfärger. Det blev ”gamla vägen” ända till Eskilstuna, är vi fick ta en kort bit på E20. Bitvis var det nästan som att åka i Elsa Beskows månadsbild till oktober, den med asparnas guldpengar, som jag minns från barndomens läsebok. Ofta går det att se långt bort i landskapet och tjusigt är det hela tiden.

Småningom kom vi till Västerås och hittade en god ”dagens” på en servering bredvid vägen. Vi siktade mot öster och lyckades köra så vi fick se Anunds hög. Större och mäktigare än jag trott!
Wikipedia



Vi trasslade vi oss ner mot Mälaren igen via den första landsvägen på Upplandssidan. Flera tjusiga backar att se! Vi hade sett vad vi trodde var älgjägare på håll flera gånger, men mötte nu varningsskyltar att älgjakt pågick. Vi såg oss om och tuffade vidare.



Efter några kilometer mötte vi den här älgen. Vi enades om att den nog kunnat läsa varningsskyltarna och förståndigt nog gått åt andra hållet. Den tog ingen större notis om oss utan fortsatte att äta raps, när vi drog ner vindrutan för att fota. Nu ser jag att den hade lite långt ner till marken: det blev till att stå bredbent för att nå maten.

Sedan kom vi ut på mer trafikerade vägar och utrymmet för att kolla på naturen minskade rejält.

Inga kommentarer: