måndag 12 oktober 2009

Söta rönnbär



Vi har varit ute och motionerat vår bil rätt flitigt nu på sistone lockade av de vackra höstfärgerna. En stor tillgång i den färglyxen är rönnbärsträden med härliga färger på de fina små löven och de glödande bären. Och visst har den bekante räven rätt i att rönnbären är sura, men en välkokt rönnbärssylt kan bli ett förträffligt sött tillbehör till en stek i vinter. Vi stannade bilen bredvid denna rönntäta lilla ås nära Åkers styckebruk och maken rykte ut och storplockade. En konsumkasse blev halvfull med avklippta klasar, med det syntes knappt på de bärrika träden.



Sedan tog vi en vacker väg hemåt: den fina vägen efter sjön Klämmingen nära Gnesta. Visst gör sig bären där, som vi inte plockade, fint mot sjöutsikten!
När vi kom hem hade vi ett tufft jobb med att plocka av alla bär från klasarna och kassera de som inte längre var fina. Sedan åkte bärburkarna in i frysen. Frostnupna rönnbär blir som bekant mindre kärva.


Igår regnade det hela dagen, vilket gav utrymme för hushållsambitioner. Rönnbären tinades och kokades med syltsocker. Här står det stolta resultatet på en bricka i väntan på transport till matkällaren. Se sån härlig färg sylten fick! Den blir en fin hösthälsning till festmat i vinter.

Inga kommentarer: