måndag 27 december 2010

Julstämning


Ja nu är ju själva juldagarna över fast vi har fortfarande trevliga helgdagar att se fram mot. Julafton blev fin och lugn - som vi brukar ha den. Vår nu 35årige son kom hit och vi brände ljus, åt lite julmat, lyssnade på fin musik och pratade en hel del viktigt. Han sov över och kunde sedan på juldagen hjälpa oss med matlagning. Vi hade bjudit en vänfamilj med fyra barn på middag då och på matsedeln stod kalkon, som jag aldrig lagat förr. Sonen som kan mer om matlagning än jag hade dock den erfarenheten. Vi kom på att lågtemperaturstekning under lång tid säkert var bra. Kalkonen fick en ordentlig fyllning, kryddades även utanpå, hamnade i en ugnspåse och stoppades in i en ugn ställd på 75 grader. På juldagsmorgonen kylde vi pippin och sedan skar sonen upp den och la upp den på en långpanna. Inför servering gräddades den med mer kryddor och ströbröd på ytan. Servering med sås och potatisklyftor. Rekommenderar detta tillagningssätt! Att få till middag för 9 personer i lugn och ro var jätteskönt!


När vi hade ätit färdigt åkte resterna ner i plastburkar, som hamnade på baktrappan. Sedan åt vi efterrätt, drack te och kaffe och pratade. De två små barnen lekte och deras tonårssyskon höll koll på dem i turer så vi vuxna kunde tala allvar också. En lyckad julmiddag! På annandagens morgon såg baktrappan ut så här. Skatorna hade uppenbarligen varit mycket intresserade av de förargligt slutna burkarna! Det var nästan så jag tyckte lite synd om dem.


Idag har julamaryllisen slagit ut ännu mer. Visst är den bra fin!
Tack för alla rara julhälsningar jag fått på olika vägar över nätet!

1 kommentar:

Beppan sa...

Det lät gott med kalkon!

Vi åt revbensspjäll på juldagen - en tradition se´n många år tillbaka. Tillagas i lergryta i ugnen och äts med rödkål. Gott och lättsamt att fixa.

Minus 32 just nu hos oss. Hoppas bilen startar....