fredag 20 mars 2009

På jakt efter våren


Häromdagen tog vi ett bilvarv till det vackra området söder om Strängnäs. Solen sken och vi hade lite förhoppningar om att få se några vårfåglar. De slog verkligen in, men däremot var det sämre med att få någon så stilla och nära bilen att kameran kunde få en chans. Redan när vi åkte ur Södertälje såg vi fyra rovfåglar snurra runt varandra ovanför en träddunge. Troligen var det sparvhökar om jag tolkade fågelbokens teckningar rätt. En stund senare när vi åkte jäms med en öppen å landade en fiskgjuse elegant i en vassrugge rätt nära oss. Ett par sångsvanar syntes en bit bort. Sedan kom vi fram till Lännasjön. Isen låg men nog är det våraning ändå! (Klicka på bilderna så ser du mer!)


När vi skulle fotografera fick vi syn på ett tilltygat träd. Det syns att en bäver jobbat med att skaffa mer mat här. Vilket jobb det måste vara att tugga av ett rejält träd! Troligen har den väl störts av biltrafiken eftersom trädet fortfarande står upprätt.


På nästa sjö, nere vid Dunker, såg isen mer ut som om den tänkte ge upp snart. Början till sprickor gick att se och som synes var den på väg att lossa från stranden. Men det fanns flera grupper med som vi tyckte dumdristiga pimplare ute på isen. Antar att de hade god fiskelycka eftersom de satt där ute. De hade det säkert skönt i solen, men hoppas bara att de slapp bli blöta när de skulle ta sig i land.

Det var gott om kajflockar över åkrarna, men när jag tittade noga på en av dem, så var det en liten grupp tofsvipor. En riktig vårfågel!
Nästa lilla bäck bjöd på några knipor.


När vi passerat Ånhammar såg vi några sångsvanar så nära att de fastnade på kameran. Längre bort på samma åker fanns också några sädgäss.

Vi började genast undra om det är dags att åka till Tysslingen, där sångsvanar brukar mötas i mängder varje vår. Vi får se hur vädret blir nästa vecka. Det är en mäktig utflykt.

Inga kommentarer: