lördag 21 augusti 2010

Höstaning

Nu har hallonen givit upp för i år. Det finns bara enstaka bär kvar. De gamla stänglarna som givit bär börjar få röda höstfärger. Årsskotten är däremot tydligt gröna än. Deras rödfärg kommer inte förrän om en månad och då har vi säkert orkat ta bort de gamla stänglarna. Den röda färgen på de gamla pinnarna är ett tydligt första tecken på höst.

Mina gamla flox blommar för fullt och luktar skoldags. Plantorna kommer från mormor och morfars sommarstuga och som barn visste jag väl att när de blommade ordentligt var sommarlovet snart slut. De här gamla floxen blommar fint och klarar när de dumma rådjuren toppar dem. Då satsar de på en ny omgång blommor. Bredvid syns det att kärleksörten är på väg att sköta den röda höstfärgen senare fast den än bara är i knopp.

De tidiga äpplena har röda strimmor. Än är de rätt sura fast goda men om de får vara ifred för getingar och björktrastar kan de bli söta och klara.

Björnbären går från röda toner till svart och gott nu. Det är inte så mycket bär som vanligt eftersom en hel planta frös ner i vintras. Björnbären har gillat denna sommar och har verkligen vuxit. Om vintern inte blir lika grym som den förra får vi bra med bär om ett år.

Idag öppnar valstugorna här och i morgon kommer affischerna upp. Jag hoppas att den röda höstfärgen även kommer prägla valet!

Inga kommentarer: