torsdag 8 juli 2010

Krolliljorna i Linnés Hammarby


Häromdagen var vi på bilutflykt till Linnés Hammarby nära Uppsala. Det är den sommarbostad Carl von Linné hade sent 1700tal, där husen är bevarade sedan den tiden och trädgården sköts så man kan se hur det var då. Gården ligger vackert lite högt med utsikt över Uppsalaslätten. Kortet är taget från den museibutik med bra café, där man betalar entré till det hela. Vår son hade trassel med sin bil, så vi hjälpte honom att få till ett nytt batteri. Mitt argument att vi borde ta en ordentlig utflykt så det nya batteriet blev fulladdat, fick vara ursäkt för turen.
Klicka gärna på bilderna i bloggen.

Vi har varit där förr så guidad visning inne i husen stod inte på vår lista. Den fina ordnade trädgården med skyltar som berättar noga vad växterna heter är bra som inspiration för förändringar i den egna trädgården. Men den fick också vara. Vi ville njuta av den ”engelska trädgården” bakom husen. Det var ju modernt på den tiden att anlägga en mer vild och lummig trädgård och denna är ett fantastiskt grönt rum. Vi åkte just nu i början av juli i förhoppning att krolliljorna skulle blomma.

Och det gjorde de! De luktar härligt med mycket honung i doften.

Killarna gick omkring och fotade liljor. Det var svårt för mig att gå där: rollator och tjockt grusade gångar är en dålig kombination. Jag satte mig på en bänk och bara njöt. Det var en fin konsert av olika fåglar att lyssna till under tiden.
Det är vackert här också tidigt i på våren. Då är det massor av blåsippor. I början av juni blommar körveln med vita blommor, som ser ut som hundkäx men doftar mycket gott. Deras blad syns bra på kortet.

Sedan var det till att tuffa hem. På hemvägen passerade vi denna vackra ”sjö”. Det är blåklint i den här åkern!

Inga kommentarer: