torsdag 1 juli 2010

Midsommartur med historia


På midsommarafton tog vi oss en längre biltur. Själva midsommarfirandet skulle vi nämligen ha dagen efter då även vår son kunde vara med. Det var en bra dag för bilkörning: kavlugnt på vägarna. Vi hade fått tips av en god vän att Helgesta nere i Flentrakten var värd ett besök. Kompisen var präst i kyrkan där, som du ser här ovan, för mycket länge sedan. Han minns de vackra omgivningar vid sjön Båven med glädje. Vi fotade bara i kyrktrakten, men hela bilturen var vacker. Allt blommade och strax före Björnlunda flög en trana över bilen på låg höjd. Mäktigt! Kyrkan har gamla anor. De äldsta delarna är från 1100talet.

Ovanför en av dörrarna sitter en inskrift av senare datum, där sockenborna stolt förkunnar att de minsann klarat av att bygga ut sin kyrka på egen hand. Klicka på bilden, så kan du läsa!

Här är en del av prästgården. Äkta Falu rödfärg ser det ut som. Snyggt mot grönskan.

Kyrkan ligger i en skapligt brant sluttning mot Båven. Säkerligen tog sig församlingsborna enklast dit per båt ända in i nutiden. Men läget och namnet Helgesta talar för en äldre tradition på denna plats än kyrkans 1100tal. Tidigast bevarade namnformen är Helhesthum, vilket kan betyda Helges gård, den heliga gården eller mer osannolikt det heliga tunet. Tun är ett gammalt ord för sluttning. Troligen var denna vackra backe en helig samlingsplats långt innan kristendomen kom till detta område. För detta talar bland annat att det finns en hel del gamla askar uppåt backen.


Här är en gammal fin lada som ligger i närheten av kyrkan. Troligen förvarades tiondet till kyrkan i den.

Men mitt viktigaste argument för vikingatida anor till kyrkområdet är den stora gård som ligger några hundra meter från kyrkan. Den heter Helgesta. Här är en utsikt över en del av dess ängar. På vikingatiden var det oftast så att en mäktig godsägare ansvarade för den religiösa verksamheten genom att han upplät mark för den och sedan såg till att den heliga verksamheten sköttes korrekt. Den traditionen upprätthölls ofta genom religionsbytet så att kristna kyrkor uppfördes på de gamla heliga platserna. Troligen är det vad som hänt i det vackra Helgesta.

Denna fina gård ägdes på 1930talet av den närbelägna gården Rockelstas ägare Eric von Rosen. Han sålde den och pengarna ägnades till att gynna nazismen i Sverige. Tala om att vanhelga ett område!

1 kommentar:

Elisabet. sa...

Det här är ju rena historielektionen! Tack som berättade och delade med dig!